Leer alles over ERP software en vind het beste pakket voor jouw bedrijf

Een helder overzicht met informatie over ERP software en waar je op moet letten bij het selecteren van het beste ERP pakket voor jouw bedrijf.

Wat is ERP software?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning, wat in het Nederlands ‘bedrijfsmiddelen planning’ betekent. Het is een softwaretoepassing die bedrijven helpt bij het beheren van verschillende aspecten van hun activiteiten, waaronder financiën, voorraadbeheer, productie, verkoop, en human resources.

Betekenis ERP-software:

Efficiëntie en Integratie: In de kern fungeert ERP-software als een gecentraliseerde hub die verschillende bedrijfsprocessen en afdelingen integreert. Het biedt een enkel platform waar bedrijven hun activiteiten kunnen beheren en stroomlijnen, van financiën en human resources tot voorraadbeheer en productie.

Zichtbaarheid van Gegevens: ERP-systemen bieden realtime zichtbaarheid van gegevens, waardoor bedrijven op basis van nauwkeurige en actuele informatie geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Deze transparantie maakt een betere allocatie van middelen en efficiëntere besluitvorming mogelijk.

Kostenverlaging: Door taken en processen te automatiseren, kan ERP-software operationele kosten verlagen. Het elimineert de noodzaak van meerdere op zichzelf staande systemen en de handmatige gegevensinvoer die daarmee gepaard gaat, waardoor fouten en arbeidskosten worden verminderd.

Verbeterde samenwerking: Samenwerking wordt verbeterd omdat medewerkers in verschillende afdelingen toegang hebben tot dezelfde gegevens en effectiever kunnen communiceren. Dit bevordert een meer samenhangende en productieve werkomgeving.

Klanttevredenheid: ERP-software kan bijdragen aan een betere klanttevredenheid door snellere en nauwkeurigere reacties op klantverzoeken mogelijk te maken, wat de algehele klantervaring verbetert.

ERP software vergelijken

Om een weloverwogen keuze te maken bij het selecteren van ERP-software, is het essentieel om verschillende ERP-softwareoplossingen met elkaar te vergelijken. Dit roept de vraag op hoe je dit het beste kunt doen en welke criteria je hierbij moet hanteren. Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat het selectieproces niet alleen draait om het vergelijken van technische oplossingen en de software zelf. Je moet ook zorgvuldig kiezen uit de beschikbare aanbieders, leveranciers, implementatiepartners en adviseurs die nodig zijn voor jouw project. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Bepaal uw doelstellingen en behoeften: Begin met het identificeren van uw bedrijfsdoelen en de specifieke behoeften die u met ERP-software wilt aanpakken. Dit zal als leidraad dienen voor uw vergelijkingsproces.
 • Stel criteria op: Definieer duidelijke criteria waaraan ERP-software moet voldoen om aan uw behoeften te voldoen. Deze criteria kunnen onder meer functionaliteit, schaalbaarheid, integratiemogelijkheden en kosten omvatten.
 • Voer een grondige behoefteanalyse uit: Analyseer uw huidige bedrijfsprocessen en identificeer waar ERP-software verbeteringen kan aanbrengen. Dit zal u helpen om specifieke functies en eigenschappen te identificeren die u nodig hebt.
 • Maak een shortlist: Selecteer enkele ERP-softwareleveranciers op basis van uw criteria en behoeften. Dit kan gebaseerd zijn op marktonderzoek, aanbevelingen van collega’s of consultants.
 • Vergelijk functionaliteiten: Evalueer de functionaliteiten van de geselecteerde ERP-softwareoplossingen om te zien hoe ze zich verhouden tot uw behoeften. Besteed aandacht aan aspecten zoals financiën, voorraadbeheer, productie, HR en rapportage.
 • Kijk naar flexibiliteit en schaalbaarheid: Beoordeel de flexibiliteit en schaalbaarheid van de softwareoplossingen. Kan de software meegroeien met uw organisatie naarmate uw behoeften veranderen?
 • Overweeg gebruikersvriendelijkheid: Test de gebruiksvriendelijkheid van de software. Is het intuïtief en gemakkelijk te begrijpen voor uw medewerkers?
 • Onderzoek implementatie en ondersteuning: Beoordeel de implementatieplannen en de mate van ondersteuning die door de softwareleveranciers wordt geboden. Zorg ervoor dat u een duidelijk beeld hebt van wat er nodig is om de software in gebruik te nemen.
 • Kijk naar de total cost of ownership: Bereken de totale eigendomskosten (TCO) voor elke ERP-softwareoplossing, inclusief licenties, implementatiekosten, onderhoud en eventuele aanvullende kosten.
 • Raadpleeg referenties: Vraag referenties van andere organisaties die dezelfde ERP-software gebruiken. Dit kan inzicht geven in de praktische ervaringen van anderen met de software.
 • Selecteer leveranciers en partners: Naast het vergelijken van ERP-software, beoordeel ook zorgvuldig de leveranciers, implementatiepartners en adviseurs. Hun ervaring, reputatie en betrokkenheid zijn van cruciaal belang voor het succes van uw project.
 • Voer een proof of concept uit: Overweeg het uitvoeren van een proof of concept om te zien hoe goed de geselecteerde ERP-software aan uw behoeften voldoet in een realistische omgeving.